Log in of maak een account aan

U bent hier

Poldermuseum Lillo

Het Poldermuseum werd in 1959 door de Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder opgericht in Wilmarsdonk. Bij het verdwijnen van dit polderdorp werd het Poldermuseum in 1963 ondergebracht in een voormalige beschuitbakkerij in Lillo-Fort.
POLDERMUSEUM
Na de Tweede Wereldoorlog moesten de polderdorpen Wilmarsdonk, Oorderen, Oosterweel en Lillo verdwijnen om plaats te maken voor de uitbreiding van de Antwerpse Haven. Deze zou in het kader van het Marshallplan Antwerpen omtoveren tot het wereldcentrum van de chemische industrie.

In 1959 werd in de achtergrond van deze gigantische omwenteling, het Poldermuseum Lillo opgericht op initiatief van Eerwaarde Heer Eelen. Gesteund door een aantal lokale beleidsvoerders en enthousiaste vrijwilligers werd in de loop der jaren een unieke verzameling opgebouwd , die een prachtig sfeerbeeld geeft van het leven in de polderdorpen. In 1963 stelde de Stad Antwerpen een aantal gebouwen in Lillo ter beschikking waar het museum tot op vandaag onderdak vindt.

In meer dan 34 kamers wordt een beeld gegeven van de geschiedenis en het leven van de polderbevolking. Zeer uitgebreide verzamelingen van de meest uiteenlopende aard wisselen af met zorgvuldig gereconstrueerde interieurs. Met onder andere een authentieke dorpsherberg, een oude bakkerij, een pittoresk snoepwinkeltje,...

FORT VAN LILLO
Fort Lillo is een fort en een kleine woonkern aan de rechteroever van de Schelde, volledig omgeven door de haven van Antwerpen. Het was vroeger een deel van het nu verdwenen dorp Lillo, vandaar dat ook de naam Lillo-Fort gebruikelijk is.

Lillo-Fort heeft in het verleden een belangrijke militaire rol gespeeld. De Noormannen hadden er reeds in de 9de eeuw een versterking. Het Fort van Lillo werd gebouwd in 1573 door Antwerpenaren onder Spaans bewind als bastion ter verdediging van Antwerpen en de Schelde. In 1584 werd de vesting uitgebouwd naar een plan van Willem de Zwijger. De vesting weerstond aan de troepen van Parma die toen Antwerpen belegerde en die de dijken van de Schelde doorstak en aldus een overstroming veroorzaakte die Lillo ongeveer zestig jaar lang onder water zette.

In de loop der geschiedenis onderging dit bolwerk nog vele veranderingen. In 1747 werd het fort bezet door de Fransen, om daarna in Oostenrijkse handen te komen. In 1794 ging het weer over naar de Fransen en tenslotte naar de Hollanders, tot 1839. Wat het Fort van andere versterkingen onderscheidde, was de aanwezigheid van een burgerlijke vestiging.

In 1830 waren er 34 burgerhuizen met 128 inwoners. Lillo-Fort is het enige overblijvende deel van het dorp Lillo, dat oorspronkelijk ook Lillo-Kruisweg en Oud-Lillo omvatte. Het dorp werd in 1958 bij de gemeente Antwerpen gevoegd en volledig onteigend voor de havenuitbreiding. Op Lillo-Fort na is het helemaal verdwenen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Prijs

Wanneer

van 08/04/12 tot 30/09/12 Altijd open

Open van Pasen tot 30 september. Groepen kunnen het hele jaar door terecht op afspraak.

Praktisch

locatie

Poldermuseum Lillo
Tolhuisstraat 14, 2040 Lillo

reservatie


03 664 30 98
Nieuwsbrief
Www.antwerpen.be
De Nieuwe Antwerpenaar Info over de werking van de stad Antwerpen?