Log in of maak een account aan

U bent hier

Antwerpen is pionier in het 3D-printen

“Antwerpen heeft een leiderspositie in het toegankelijk maken van 3D-printen, dé technologie van de toekomst”, zegt Berchemnaar en expert 3D-printen Deepak Mehta (41). Hij is initiatiefnemer voor het Antwerpse luik van het internetbedrijf 3dhubs, waar iedereen zijn eigen 3D-ontwerp kan laten printen.

3D-printen spreekt tot de verbeelding. Het lijkt wel magie.

Deepak: “Dat is het ook. Ik herinner me nog de eerste keer dat ik erover hoorde, in 1997. Een voorwerp afdrukken in drie dimensies? Ik was meteen verkocht. Een 3D-printer was toen nog een machine van een half miljoen euro. Inmiddels zijn ze betaalbaarder. Het goedkoopste model kost rond de 600 euro.” 

Wat hebt u er al mee gemaakt?

“Ik heb al een legoblokje nagemaakt, of een moersleutel. Onlangs heeft mijn zoon Ritik zelf een hoesje voor zijn iPhone ontworpen met zijn naam erop. Hij is pas 13 jaar. De 3D-printer maakt productie toegankelijk voor iedereen. Je hebt alleen een idee nodig en wat ondernemingszin.” 

Vertrouwt u tieners met zo’n dure machines?

“Natuurlijk. Kinderen zien meteen de mogelijkheden van de 3D-printer. Gelukkig, want het is volgens mij de technologie van de toekomst. Daarom geef ik ook workshops aan jongeren. De printers zijn ook voor scholen heel interessant. Ze stimuleren de creativiteit, maar je krijgt er ook een goed ruimtelijk inzicht mee. 3D-technologie is een mix van wiskunde, fysica en chemie.”

Stel: ik heb een idee, maar vind 600 euro te veel geld. Zijn er goedkopere manieren om mijn ontwerpen te laten maken?

“Dat kan je doen via www.3dhubs.com. Dat is een groep eigenaars die hun 3Dprinters verhuren aan bedrijven en particulieren. In Antwerpen vind je 17 adressen om je ontwerpen te laten afdrukken. Antwerpen ligt op de as tussen Amsterdam en Brussel. Die regio speelt een voortrekkersrol in de 3D-printtechnologie. Je kan deze regio gerust het Silicon Valley van 3D-printen noemen.”

Je moet wel eerst driedimensionaal leren tekenen.

“Niet noodzakelijk. Op www.thingiverse.com vind je bijvoorbeeld een hoop ontwerpen die je kan downloaden, van paperclips tot vazen. Een kleine minderheid ontwerpt zelf. Bij hen is de site www.tinkercad.compopulair.”

Praktisch

 
Tekst: Ive Van Orshoven | Foto: Elisabeth Verwaest

 

Plaats een reactie

Spelregels...

Om te kunnen reageren moet u inloggen of zich registreren. Registreren gaat eenvoudig en snel. U kan dan ook deelnemen aan wedstrijden, foto's opladen, inschrijven op de nieuwsbrief, ...

Meer Over...

De Nieuwe Antwerpenaar Info over de werking van de stad Antwerpen?