Log in of maak een account aan

U bent hier

Architect De Keyserlei en Operaplein overleden

De Spaanse architect Manuel De Solà-Morales die de plannen tekende voor de heraanleg van de De Keyserlei en het Operaplein is overleden op 73-jarige leeftijd.

De Solà-Morales was een pionier van stadsontwerp, een mengvorm van architectuur, inrichting van de publieke ruimte en stedenbouw. In 1990 tekende hij voor het eerst zijn visie uit voor een volledige Antwerpse wijk. In het kader van de wedstrijd ‘Stad aan de Stroom’ tekende hij zijn plannen uit voor het toen bijna volledig verlaten Eilandje. Die plannen zijn nooit uitgevoerd maar de geest ervan bepaalt vandaag nog voor een groot deel de heropleving van het Eilandje.

De Keyserlei en Operaplein

Met de vernieuwde De Keyserlei en de heraanleg van de Rooseveltplaats en het Operaplein heeft De Solà-Morales vandaag twee projecten die de mobiliteit in het centrum van Antwerpen ingrijpend zullen hertekenen. Het ontwarren van stedelijke knopen was één van zijn stokpaardjes. Deze twee Antwerpse projecten waren hem dus op het lijf geschreven. De architect zou zijn laatste nieuwe ontwerpen eind februari komen presenteren. Tot op het laatste moment heeft De Solà-Morales zich dus met veel toewijding ingezet voor hedendaagse en kwaliteitsvolle publieke ruimte in de stad.

Continuïteit

Het overlijden van Manuel De Solà-Morales brengt geen van beide projecten in gedrang. De architect heeft in Spanje een team achter zich staan dat zijn werk kan verder zetten. “Toch zal zijn inbreng gemist worden”, zegt Kristiaan Borret, Antwerps stadsbouwmeester. “Hij was één van de grote Europese meesters op het vlak van stadsplanning. Hij combineerde een strategische visie op het grote geheel met een meesterlijk oog voor detail. Zo kon hij bijvoorbeeld opmerkelijke materiaalkeuzes maken en was hij standvastig bij last minute beslissingen. We zullen de projecten die hij mee uittekende voor de stad met respect voor zijn visie realiseren.”

De Nieuwe Antwerpenaar Info over de werking van de stad Antwerpen?