Log in of maak een account aan

U bent hier

Clement Peerens: "Wilrijk is heilige grond!"

The Clement Peerens Explosition, met Clement in het midden.
WILRIJK | Stevige gitaren heersen op zaterdag 7 juli over de Bist. De 11 juli-viering ‘Wilrijk Feest!’ is dit jaar in een Nederlandstalig rockjasje gestoken. De headliner van dit gratis festival is niemand minder dan The Clement Peerens Explosition.

Nadat hij onze Hobokense buren al herhaaldelijk heeft geteisterd, komt Clement Peerens voor het eerst optreden in Wilrijk. Een goed moment om eens te horen wat de band van de legendarische muzikant en popkenner met ons district is.

Heeft u iets met Wilrijk te maken?
Peerens: “Zeker en vast. Mijn tante langs moederskant was van Wilrijk, en toen ik klein was gingen wij daar bijna elke zondag naar toe. Terwijl de mannen op café gingen, maakten we dan een wandeling door Wilrijk. Weer of geen weer, want zelfs in de gietende regen was Wilrijk voor mijn tante het paradijs! Mijn tante was zo verzot op haar gemeente (ja, Wilrijk was toen nog geen district), dat ze regelmatig in tranen uitbarstte. ‘Is de Heistraat niet de schoonste straat van het land?’ snikte ze dan. Of: ‘kijk toch eens naar die kerk van de Rozenkrans! Daar kan de kathedraal niet tegenop!’. En: ‘Aan de Boomsesteenweg ligt het ingewikkeldste kruispunt van heel de kosmos!’”

"Als kind kwam ik elke zondag in Wilrijk"

Wat is de betekenis van Wilrijk in de popgeschiedenis?
Peerens:
“Die is enorm! Wilrijk is heilige grond, want Ferre Grignard is er geboren, de vader van de Belgische pop. En in de Kruishofstraat had je de muziekwinkel van de Mil. In de jaren zeventig kwamen muzikanten vanuit het buitenland om daar iets te kunnen kopen. Hij verkocht ook religieuze instrumenten en accessoires, want er waren toen nog veel katholieken. Die spullen waren gewijd door de pastoor van Sint-Jan Vianney. De gewijde snaren waren bijvoorbeeld twintig procent duurder dan hetzelfde ongewijde pakje, maar volgens kenners klonken ze duidelijk beter.”

Kwamen daar ook beroemdheden over de vloer?
Peerens: “Amai nog niet! Op een keer kwam de wereldberoemde jazz-contrabassist Charlie Mingus bij hem langs. De man moest optreden op Jazz Middelheim, en hij wou nieuwe snaren. Mil zat helaas zonder, maar hij gaf Mingus een tas koffie, liep naar zijn atelier en maakte daar gauw een setje snaren uit de elastieken van zijn onderbroek. Mingus heeft later nog een uitgebreide dankbrief gestuurd, waarin hij het had over ‘een unieke sound’!”

Beschouwt u uw optreden in Wilrijk als een thuismatch?
Peerens
: “Niet echt. Wilrijk is natuurlijk een deel van Antwerpen, maar alle districten zijn toch heel verschillend. In Hoboken wonen bijvoorbeeld - laat ons daar eerlijk in zijn - eerder primitieve mensen. Heel sympathiek hoor, dat moet worden gezegd, maar het zijn geen Wilrijkenaars. Ze missen toch die verfijning die je moet hebben om de muziek van The Clement Peerens Explosition te doorgronden.”

Tot slot een persoonlijk vraagje. Er wordt gezegd dat één van uw exen afkomstig is uit Wilrijk. Klopt dat?
Peerens: “Ja, dat is helaas waar. Ze is intussen al een jaar of vijf verhuisd, maar er zijn nog altijd mensen die niet buiten durven komen. Ze zijn bang dat ze haar zullen tegenkomen, en dat ze dan haar legendarische gezaag zullen moeten ondergaan. Ja, zijt met zoiets getrouwd! Haar verblijf alhier was een zwarte bladzijde in de geschiedenis. Maar goed, het gevaar is dus voorbij. De toekomst ziet er weer stralend uit!”

Ook zij staan op het podium!

Naast de Clement Peerens Explosition staan nog drie andere groepen op het podium van Wilrijk Feest! Allemaal zullen ze minstens de helft van hun set vullen met Nederlandstalige nummers. 

 • Not So Much | Deze jonge Antwerpse band serveert stevige alternatieve rock en punk. De afgelopen jaren deelden ze het podium al met onder meer Bart Peeters, Katastroof en The Kids.
 • De Foorapen | De Foorapen komen uit Emblem en Lint en startten ooit als gelegenheidsgroep bij een kerstboomverbranding. Ze spelen bekende hits die er altijd vlotjes ingaan.
 • La Fouffe | Deze Zwijndrechtse groep behaalde al heel wat overwinningen op rockrally’s, vaak als coverband. Het hoeft echter niet altijd serieus te zijn, want La Fouffe waagt zich zelfs aan Samson en Gert. 

Praktisch

 • Auto | Wie met de auto naar Wilrijk Feest! afzakt, kan zijn voertuig kwijt onder het viaduct van de A12. Daar is heel wat parkeergelegenheid en het is amper vijf minuten stappen naar de Bist.
 • Fiets | Er wordt een grote fietsenstalling voorzien op de Bist, waar u uw tweewieler veilig kwijt kan.
 • Oorbescherming | Op de Bist worden oordopjes verdeeld. Zo kan u uw gehoor optimaal beschermen tegen mogelijke oorsuizingen achteraf.
 • Eten en drinken | Geen nood voor wie honger of dorst heeft. Een reeks lokale verenigingen is aanwezig op Wilrijk Feest! met diverse drank- en eetstands.

Wilrijk Feest!

 • zaterdag 7 juli 2012 vanaf 17 uur
 • Bist
 • tel. 03 338 53 11
 • www.wilrijk.be 
 • gratis 
 
Foto: Koen Bauters

Plaats een reactie

Spelregels...

Om te kunnen reageren moet u inloggen of zich registreren. Registreren gaat eenvoudig en snel. U kan dan ook deelnemen aan wedstrijden, foto's opladen, inschrijven op de nieuwsbrief, ...

De Nieuwe Antwerpenaar Info over de werking van de stad Antwerpen?