Log in of maak een account aan

U bent hier

De keuze van Dries Van Noten: "Het spontane en directe intrigeert me"

Dries Van Noten kiest voor 'Blaffende Hond' van Joannes Fijt.
Het Museum Plantin-Moretus herbergt een schat aan tekeningen, maar die worden zelden tentoongesteld. Enkele gastcuratoren mochten grasduinen in de collectie. Het resultaat is de expo ‘De Ziel van de Meester. Antwerpse tekeningen van Rubens tot Panamarenko’. Een voorsmaakje met de keuze van modeontwerper Dries Van Noten.

Antwerpse schetsen en tekeningen in het Museum Plantin-Moretus

Dries Van Noten, modeontwerper | Kiest: ‘Blaffende Hond’ van Joannes Fijt, (1622-1661)

“De tekeningen die ik heb gekozen zijn nogal verschillend. Als ik echt een keuze moet maken uit de drie tekeningen die ik geselecteerd heb, dan kies ik voor ‘Blaffende Hond’ van Joannes Fijt. In dit werk heb je een contrast, een bepaalde spanning, en daar hou ik van. Is de hond vredig, of gaat hij je verscheuren? Ik vind het fantastisch hoe je dat met een paar lijnen op papier kan zetten. Ik ben een heel grote fan van tekeningen. Dat spontane, dat directe: dat intrigeert me. 

“In dit werk zit contrast en spanning”

Het ontwerpen van een kledingstuk begint bij mij ook altijd met een tekening of een schets. Het gekke is: zelf ben ik echt helemaal geen goed tekenaar. Ik heb wel aan de Academie gestudeerd, maar ik kan echt niet goed tekenen. Ik heb een enorme bewondering voor mensen die dat wél kunnen. Als er internationale gasten op bezoek komen stuur ik ze trouwens altijd naar het Museum Plantin-Moretus. Het is een heel mooie plek, historisch waardevol ook. En vooral: er zit nog een ziel in het gebouw.”

Verjaardagskalender

Kies uw twaalf favoriete werken uit de tentoonstelling. Duid ze aan op het kaartje dat u in het museum krijgt. Nadien geeft u die gegevens en uw persoonlijke gegevens in op een website. Duizend bezoekers winnen een verjaardagskalender met hun favoriete tekeningen!

  • Museum Plantin-Moretus
    Vrijdagmarkt 22, Antwerpen
  • tel. 03 232 01 03
  • www.museumplantinmoretus.be
  • 1/6/8 euro
  • gratis voor -12 en laatste woensdag van maand
  • van 15 september tot tot 16 december 2012: dinsdag tot zondag van 10 tot 17 uur

 

Tekst: Nathalie Allard | Foto’s Frederik Beyens en Thierry Chomel

Plaats een reactie

Spelregels...

Om te kunnen reageren moet u inloggen of zich registreren. Registreren gaat eenvoudig en snel. U kan dan ook deelnemen aan wedstrijden, foto's opladen, inschrijven op de nieuwsbrief, ...

De Nieuwe Antwerpenaar Info over de werking van de stad Antwerpen?