Log in of maak een account aan

U bent hier

Fort Fiesta

Miguel Beretta: "Op Fort Fiesta staan zowel muzikale acts als traditionele dans."
HOBOKEN | Vorig jaar kon u genieten van het Marrakech Festival in samenwerking met Arabian Nights. Dit jaar werken de Latijns-Amerikaanse Federatie en de Unie van Turkse Verenigingen mee. Het resultaat is Fort Fiesta. In het sprookjesachtig decor van het binnenfort van Fort 8 kan u een feestje bouwen met muziek en lekkere exotische snacks uit verschillende windstreken.

"Latijns-Amerikaanse cultuur is populair"

De Nieuwe Antwerpenaar sprak met Miguel Beretta (31), een medewerker van de Latijns-Amerikaanse federatie.

“Wij zijn een koepelvereniging waaronder allerlei sociaal-culturele verenigingen zitten. Onze federatie begeleidt hen met subsidies, op logistiek en promotioneel vlak. We bemiddelen bij de overheid en andere instanties zoals Fedasil en de Internationale Organisatie van Migratie en bouwen netwerken uit. Ook willen we contacten maken met andere gemeenschappen zoals de Turkse of Marokkaanse omdat we veel van elkaar kunnen leren. Zij hebben zich al geïntegreerd en kunnen aan de nieuwkomers vertellen op welke manier ze dat best doen. Pas in de jaren 70 startte de migratie vanuit de Latijns-Amerikaanse landen naar België. Er heerste in verschillende landen toen een dictatoriale politieke situatie. De mensen die nu emigreren doen dat omwille van economische redenen. Officieel staan er ruim 15.000 Latijns-Amerikanen in België geregistreerd.” legt Miguel uit.

"Wij maken meer lawaai dan Belgen"

“De Latijns-Amerikaanse cultuur is populair. Belgen die al in die landen rondreisden, willen de sfeer opnieuw ervaren en beleven aan de hand van workshops, optredens en tentoonstellingen die wij organiseren. Een raakvlak met België is het geloof. Wij zijn katholiek maar ook heel open en we passen ons snel aan. Het verschil is dat we meer lawaai maken”, lacht Miguel. “De tweede generatie Latijns-Amerikanen identificeren zich niet meer zo veel met hun land van herkomst. Zelf ben ik als negenjarige jongen met mijn ouders naar België gekomen. De rest van mijn familie woont nog daar. Het was moeilijk om Nederlands te leren. Er zijn zo weinig raakvlakken met Spaans. Ook voor de migranten is dit een grote drempel. Daarom wonen de meeste Latijns-Amerikanen in Brussel, waar Frans de voertaal is.”

Fort Fiesta

“Op Fort Fiesta staan zowel muzikale acts als traditionele dans. Columbia Tropical brengt de Caraïbische sfeer naar Hoboken en Rumbón Latino laat de bezoekers dansen op salsa en merengue. Het zijn Chileense, Peruaanse en Cubaanse artiesten.”

Programma

 • Gauchos Argentinos
  Een verbluffend spektakel van dans en ritme.
 • Tarwa ouled Cheikh Mohand
  Deze troubadours brengen eeuwenoude volksliedjes die van vader op zoon worden overgeleverd.
 • S.O.S. Hoboken (Street On Stage Hoboken)
  Hobokense helden met een mix van rap, hip hop en poëzie. 
 • Columbia Tropical
  Zomerse cumbia muziek uit Columbia.
 • Chippie el Berkani & live orkest
  Energieke en dansbare muziek. Kenners omschrijven hun muziek als reggada.
 • Alla Turca
  Turkse geëngageerde folk-pop.
 • NoMoBS
  Ondergronds hiphopcollectief van het Kiel.
 • Rumbon Latino
  Spetterende salsa en merengue. 
 • DJ Dunya
  Deze wereldreiziger brengt muziekstijlen uit verschillende continenten samen tot onweerstaanbare world grooves.
 • Toonmomenten
  Ebru, een mysterieuze schilderkunst.
  Kalligrafie, de kunst van het schoonschrift.
De Nieuwe Antwerpenaar Info over de werking van de stad Antwerpen?