Log in of maak een account aan

U bent hier

Hoe zal de Ring er uitzien?

Een rondleiding langs de Ring van de toekomst in 9 stappen.

1. Op Linkeroever wordt de huidige Ring doorgetrokken tot aan de nieuwe tunnel onder de Schelde. De verkeersknooppunten met de Expresweg E34 (naar Knokke) en de E17 (naar Gent) worden heraangelegd. De op- en afrit aan Gazet Van Antwerpen worden vervangen door op- en afritten aan de Blancefloerlaan. Tussen Sint-Annabos en Middenvijver wordt ook de Charles De Costerlaan geschrapt. De Waaslantunnel (de ‘Konijnenpijp’) sluit daardoor niet meer aan op de Expresweg maar wordt de lokale verbinding tussen linker- en rechteroever. Boven de nieuwe tunnel komt op Linkeroever een groengebied. Het Sint-Annabos, Middenvijver en Blokkersdijk vormen zo samen één grote natuurzone.

2 Ten westen van het Sint-Annabos op Linkeroever vertrekt een tunnel onder de Schelde. Die Scheldetunnel is 1,5 kilometer lang en bestaat uit twee aparte kokers, één voor elke rijrichting. Elk van die kokers heeft drie rijstroken. Ook voor fietsers en voetgangers is er een aparte tunnelkoker voorzien.

3 De Scheldetunnel komt boven in een open sleuf op de rechteroever aan het Noordkasteel. Daar komt een nieuw verkeersknooppunt: het Oosterweelknooppunt, met op- en afritten voor het zuiden van de haven, het noorden van de stad en de omgeving van Metropolis. Het verkeer kan er in alle richtingen: naar Gent, Breda of naar de Kennedytunnel.

4 Van het Oosterweelknooppunt vertrekken vier kleine tunnels met twee rijvakken. Twee tunnels, één in elke rijrichting, gaan naar het noorden en komen boven aan Luchtbal. De andere twee gaan zuidwaarts en takken aan op de Ring ter hoogte van het Lobroekdok.

5 Het viaduct ter hoogte van Merksem en Luchtbal wordt afgebroken. De Ring komt er in een open sleuf te liggen en gaat in de toekomst onder de Groenendaallaan door.
De spoorwegbrug en het station Antwerpen-Luchtbal blijven wel behouden.

6 Ook het viaduct aan het Sportpaleis en de Lotto Arena verdwijnt. De Ring komt er lager te liggen, zoals nu al het geval is op de zuidelijke Ring. Er wordt wel een brug over het Albertkanaal gebouwd, korter dan het huidige viaduct. Er komt aan het Sportpaleis een volledig op- en afrittencomplex. U zal er de Ring in beide richtingen op kunnen.

7 Aan het verkeersknooppunt in Ekeren vertrekt in een sleuf de A102. Doorgaand verkeer uit het noorden (Liefkenshoektunnel en A12) kan via die A102 rechtstreeks tot aan de E313 in Wommelgem.

8 Ter hoogte van het rond punt in Wommelgem verbindt een nieuwe tunnel de E313 met de E19. Die tunnel loopt onder de R11 of Krijgsbaan. De luchthaven van Deurne krijgt daardoor de ruimte voor een verplichte veiligheidsstrook.

9 De Kennedytunnel wordt verboden voor vrachtverkeer.

De Nieuwe Antwerpenaar Info over de werking van de stad Antwerpen?