Log in of maak een account aan

U bent hier

Kunstenaar maakt 'road movie' op Biodroom

Het parcours van de trein
Kunstenaar en productontwikkelaar Hans Luyten bedacht een bijzonder project voor Biodroom. Hij monteerde een webcam op een miniatuurtrein en laat dat treintje tussen de groeiende groenten rijden.

Kunstwerk bijna klaar

Momenteel werkt Hans nog volop aan zijn creatie. Maar als alles goed gaat, kan u in het weekend van 22 juli de eerste treinritjes en bijhorende filmpjes bekijken.

Drie landschappen in één

"De kleine trein rijdt tussen spruiten, radijzen en venkel, maar ook door een bevreemdend, natuurlijk landschap - misschien is het wel Mars? Tot slot rolt de trein een interactieve woordenwereld binnen. En zo dendert hij verder tot hij weer bij de groenten komt."

Leve de verwondering

Hans Luyten spreekt vol vuur over zijn Biodroomproject. "Het landschap verandert continu, want de groenten groeien en leven. Dat is iets wat mensen soms vergeten. Bij een tomaat of venkel denken we altijd aan de volgroeide plant, maar dat is enkel het laatste stadium. In feite gaat er een hele opeenvolging van stadia vooraf aan wat uiteindelijk een sappige tomaat of lekkere venkel wordt. Ik wil de dingen die we vaak als vanzelfsprekend in een ander perspectief laten zien. Een beetje verwondering tonen. Over hoe zo'n klein zaadje uitgroeit tot een hapklare plant. Bovendien zie je dankzij het treintje dingen die anders verborgen blijven. Wie zich eens even een vlieg- of een ander insect- wil voelen, kan dat nu dankzij deze trein!"

"Wie zich eens een vlieg wil voelen, kan dat dankzij deze trein in miniatuur!"

Spruitjesappartementen

Op de vraag waarom hij net voor dit project koos, steekt de kunstenaar enthousiast van wal. "Een hele tijd terug kocht ik een nieuwe camera. Bijna toevallig filmde ik onder een pompoenblad in mijn tuin. Toen ik achteraf bekeek wat ik gefilmd had, was ik meteen gefascineerd en dacht ik: "Dit zou iedereen moeten kunnen zien!". En zo rijpte stilaan het idee voor een road movie in miniatuur."

De juiste formule

Hans Luyten laat zich graag inspireren door alles wat leeft en bloeit. "Spruitjesplanten, bijvoorbeeld, doen me erg denken aan de appartementsblokken van Linkeroever, met hun lange steel en boven elkaar gerangschikte knolletjes. Spruitjes zal ik dus zeker planten in het miniatuurlandschap! En zo geloof ik dat iedereen -rechtstreeks of onrechtstreeks- beïnvloed wordt door zijn omgeving, ook ik. Dat merk ik enorm op Biodroom. Een heleboel kinderen hebben me al geholpen met de installatie. Dat is nieuw voor mij. Ik geef toe dat het even wennen was en ik had wat tijd nodig om de juiste formule te vinden, maar het is gelukt en het was fantastisch. En dat maakt werken op deze plek net zo uitdagend en boeiend!"

 

Tekst: Sarah Devos

Plaats een reactie

Spelregels...

Om te kunnen reageren moet u inloggen of zich registreren. Registreren gaat eenvoudig en snel. U kan dan ook deelnemen aan wedstrijden, foto's opladen, inschrijven op de nieuwsbrief, ...

Meer Over...

De Nieuwe Antwerpenaar Info over de werking van de stad Antwerpen?