Log in of maak een account aan

U bent hier

Nieuwe Operaplein krijgt zijn vroegere glorie terug

Het nieuwe plein voor het Operagebouw krijgt tegen 2018 zijn oude grandeur weer terug. Het wordt een autoluw plein, met alle ruimte voor voetgangers, fietsers en trams.

1. Wat zijn de plannen?

Boven de grond krijgen voetgangers, fietsers en trams alle ruimte. Onder het plein komt een tunnel voor de auto’s die over de Leien rijden, en er komt ook een ondergrondse parking voor 370 auto’s. Op niveau min twee – elf meter onder de grond – wordt het premetrostation Opera vernieuwd, en ook op niveau min drie komt een premetrostation. Daar wordt de tunnel richting Turnhoutsebaan en Carnotstraat in gebruik genomen. De parking en de premetrostations worden vlot bereikbaar langs een brede trappenhal. Die past in een vijftien meter diepe lichtkoker van 24 meter breed die tot helemaal beneden voor daglicht zorgt.

2. Rijden er dan geen auto’s meer?

De auto’s rijden vooral ondergronds. Bovengronds is er alleen nog plaats voor auto’s die in de buurt moeten zijn. Er komt vooral veel plaats voor wandelaars en fietsers. De ruimte tussen de De Keyserlei, Meir, Kipdorp en Rooseveltplaats wordt een open plein, met hier en daar aparte markeringen voor fietsers. Door het Operaplein terug te geven aan de zachte weggebruikers krijgt het zijn vroegere glorie terug. Ook de architectuur van de omliggende gebouwen komt dan beter tot zijn recht.

3. Wat steekt er onder de grond?

Het plein is een archeologisch interessante plek met stadsomwallingen uit de 16de eeuw, de oude ruien uit de 19de eeuw, en een nooit gebruikte autotunnel onder de Leien uit de jaren 70. Alle vondsten zullen zoveel mogelijk gerespecteerd worden en waar kan ook opnieuw gebruikt worden. Zo wordt de oude autotunnel een deel van de parking en waar mogelijk zullen stukken van de ondergrondse stadsmuren zichtbaar blijven.

4. Wanneer starten de werken?

Het eerste archeologisch vooronderzoek start al dit jaar. De werken zelf beginnen normaal gezien in het voorjaar van 2014. Het nieuwe plein moet klaar zijn in 2018.

5. Hinder voor de buurt?

Begin juli wordt in beeld gebracht hoe de werken kunnen worden aangepakt. Wordt het plein volledig afgesloten tijdens de werken? Of komt er een beperkte doorgang? Iedereen kan mee nadenken over die fasering op www.operaplein.be. Buurtbewoners kunnen op de website ook hun reacties kwijt.

Presentatie plannen Operaplein

  • maandag 2 juli 2012 om 20 uur
  • Vlaamse Opera, Frankrijklei 3
  • Graag vooraf inschrijven via www.operaplein.be of de infolijn van de stad Antwerpen: 03 22 11 333.

 

Tekst: Dries Janssens | Illustratie: Manuel de Solà-Morales

Lezersreacties

En komt dan ook eindelijk de "fontein" van Peter Benoit terug? Ik neem aan dat daar wel plaats voor is/kan voorzien worden. Of past ons patrimonium niet (meer) in de visie van de ontwerper(s)? Deze fontein sierde ooit deze plek maar staat al zowat 50 jaar te verkommeren; geregeld onder de graffiti in het park Harmonie. Wat men gemakshalve fontein noemt is eigenlijk een herdenkingsmonument voor Peter Benoit (1834-1901). De componist Benoit was de bezieler voor een eentalige Vlaams muziekschool en werd de eerste directeur van ons Koninklijk Vlaams Muziek Conservatorium in 1898 te Antwerpen; ooit gevestigd op de Sint Jacobsmarkt 11, sedert 1968 te vinden als de Singel op de Desguinlei 25. Het herdenkingsmonument voor de componist Peter Benoit is van de hand van architect Henry Van de Velde. In 1934, 33 jaar na de dood van de componist, kreeg het een plaatsje vlak voor het Antwerpse operagebouw op de Frankrijklei (toen nog de Kunstlei). Maar het waterbassin met fontein moest in de jaren 1950 naar het Harmoniepark verhuizen vanwege het toenemende autoverkeer in de Antwerpse binnenstad.
Het zou inderdaad prachtig zijn als het Peter Benoit-monument met fontein terug een waardige plaats zou krijgen op het vernieuwde operaplein. We moeten zorg dragen voor ons kunstpatrimonium en het koesteren!
Bedankt voor uw reacties. Het college van burgemeester en schepenen heeft beslist het monument van Peter Benoit te behouden op zijn huidige locatie in het Harmoniepark.

Plaats een reactie

Spelregels...

Om te kunnen reageren moet u inloggen of zich registreren. Registreren gaat eenvoudig en snel. U kan dan ook deelnemen aan wedstrijden, foto's opladen, inschrijven op de nieuwsbrief, ...

De Nieuwe Antwerpenaar Info over de werking van de stad Antwerpen?