Log in of maak een account aan

U bent hier

Schilder Van Balen, trouw aan Ekeren

Van Balen is een belangrijke figuur uit de Antwerpse schildersschool.
EKEREN | In onze reeks ‘bekende figuren uit de Ekerse geschiedenis’ hoort uiteraard ook kunstschilder Hendrik Van Balen.

“Van Balen werkte samen met Rubens”

Hendrik Van Balen is een leeftijdsgenoot van Rubens (1577-1640) en een spilfiguur in de geschiedenis van de Antwerpse schildersschool. Van Balen groeide op in een zeer rijke familie en kreeg een elitaire opvoeding. Hij was nog maar 15 jaar toen hij naar Italië vertrok, acht jaar eerder dan Rubens. In Italië wordt hij een nog betere schilder en hij doet er een levenslange fascinatie op voor de antieke kunst. Later keert hij terug naar Antwerpen en huwt er Margaretha De Briers. Hun drie zonen worden ook kunstschilder en hun dochter Maria is een petekind van Rubens. Beide families waren zeer goed met elkaar bevriend. 

Ook al was Rubens al terug uit Italië, het is Van Balen die in 1609 deken wordt van de Sint-Lucasgilde. Dat was een zeer belangrijke functie. Van zijn leerlingen zijn er 26 bekend, onder wie Anton Van Dijck en Frans Snyders. Van Balen zelf maakt aanvankelijk kleine werken op hout of koper en schildert op doek als ‘stoffeerder’, samen met Rubens. Dat betekent dat hij de afwerking van de schilderijen voor zijn rekening neemt. Van Balen werkt met verschillende schilders samen, zoals Jan Brueghel De Oudere en Joos De Momper. Het werk van Van Balen is over de hele wereld verspreid, waaronder het J. Paul Getty Museum in Los Angeles en de National Gallery in Londen. Ook in Antwerpen hangt werk van Van Balen. De bekendste zijn ‘De vlucht naar Egypte’ in de kathedraal en ‘De aankondiging’ in de Sint-Pauluskerk.

De vader van zijn vrouw Margaretha is schout van Ekeren. In 1602 koopt hij het Hof van Heeren, een lusthof bij de oude kerk van Hoevenen. Na zijn overlijden erven Margaretha en Hendrik het hof. In 1627 koopt Rubens zijn buitenverblijf, het hof van Ursele, dat niet ver van het hof van De Briers ligt. Heeft dit Rubens er toe aangezet om zelf ook een landgoed in Ekeren te kopen? 

Deze tekst is gebaseerd op de brochure ‘Van Rubens tot Germinal’ van het district, het Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders en de Erfgoedcel Antwerpen.

 

Meer in dossier

Meer Over...

De Nieuwe Antwerpenaar Info over de werking van de stad Antwerpen?