Log in of maak een account aan

U bent hier

Strenger toezicht op blauwe afvalzakken

Meer dan een derde van het Antwerps pmd-afval hoort eigenlijk niet thuis in de blauwe zak. Dat moet drastisch naar beneden. “We trekken voortaan met een nieuw team door de straten om de pmd-zakken te controleren. Wie fout sorteert, wordt hierop aangesproken”, zegt coördinator Frederik De Pesseroey.

in een Vlaamse pmd-zak zit gemiddeld 15,5 procent afval dat er niet in thuishoort. In Antwerpen stijgt dat gemiddelde tot dertig procent. Ondanks alle campagnes om goed te sorteren, scoort Antwerpen niet goed. “Soms zijn er zelfs pieken tot 35 procent”, zegt De Pesseroey“De meeste mensen denken dat ze correct sorteren, maar dat is niet altijd zo. De verwerking van slecht gesorteerd afval kost bovendien handenvol geld aan de stad. Dat willen we uiteraard vermijden.”

Rode sticker

Om mensen beter te leren sorteren, gaat een nieuw team elke ochtend op pad. Teamleider Dries: “We lopen voor de ophaalwagen om eerst de blauwe zakken te controleren. Op een zak met slecht gesorteerd afval kleven we een rode ‘weigeringssticker’. We steken ook een flyer in de brievenbus, waarop we noteren wat er fout is en aan de mensen vragen om hun zak terug binnen te nemen. Anders blijven die op straat staan. ’s Avonds gaan we opnieuw op pad en bellen we aan bij de huizen waar de zak nog buiten staat. We leggen dan vriendelijk uit hoe ze beter kunnen sorteren. Het is de bedoeling dat ze de zak bij een volgende ronde opnieuw en correct aanbieden.” Zakken met een sticker die een dag later nog buiten staan, worden beschouwd als sluikstort. De sluikstortwagen haalt ze dan op en ze worden als restafval verwerkt.

Andere fracties volgen

De nieuwe controles richten zich op de blauwe pmd-zakken. “We hopen dat mensen beter leren sorteren en dat het fout aangeboden pmd drastisch daalt. In de toekomst willen we ook andere fracties van het huisvuil beter controleren”, aldus De Pesseroey.

Dit stopt u zeker in de blauwe zak:

  • plastic flessen en flacons zoals water en shampoo
  • metalen verpakkingen zoals conservenblikken, kroonkurken, aluminium schaaltjes
  • drankkartons, zoals van melk of fruitsap
 

Dit stopt u zeker niet in de blauwe zak:

  • plastic voorwerpen zoalsbotervlootjes, yoghurtpotjes, bakjes voor champignons, plastic zakken 
  • zilverpapier en piepschuim
 

Praktisch

 

Tekst: Sven Cornelissen | Foto: Frederik Beyens

Lezersreacties

Hai, ik vraag me vaak af of het voor plastics niet (bijkomend) handiger is de kunstofidentificatiecodes te hanteren. Staat er geen op, dan is het zeker restafval; staat er wel een op, dan kan de afvalkalender bepalen welke zijn toegelaten in de stad (want dat schijnt per gemeente te verschillen). Het is misschien al vaak gevraagd, maar of dit al dan niet een optie is, wordt niet expliciet gecommuniceerd. PS hoe blijf ik op de hoogte of jullie hier een antwoord publiceren? Ik zie geen aanvinkvakje voor een bevestigingsemail.
@Nils: uw reactie wordt doorgegeven aan de bevoegde dienst. We plaatsen hier zo snel mogelijk hun antwoord.
Hello, waarom het verschil in PLASTIC FLESSEN EN FLACONS en PLASTIC POTJES van desserten, boter en aanverwante ? Ook onlogisch zijn de plastic zakjes die er niet bij mogen, dus uiteindelijk MOET zowat alles in de restafvalzak die dan duurder moet kosten (hoger verbruik ......)
Had helaas een rode sticker op de zak was thuis maar de controle heeft niets laten weten welke fout er gemaakt was zo weet je het nooit zeker he heb hem daarna terug gesorteerd maar was niet meegenomen en ook geen nieuwe sticker erop

Plaats een reactie

Spelregels...

Om te kunnen reageren moet u inloggen of zich registreren. Registreren gaat eenvoudig en snel. U kan dan ook deelnemen aan wedstrijden, foto's opladen, inschrijven op de nieuwsbrief, ...

De Nieuwe Antwerpenaar Info over de werking van de stad Antwerpen?