Log in of maak een account aan

U bent hier

Veranderingen openbaar vervoer in Merksem

Tram 3 krijgt een broertje.
MERKSEM | In Merksem rijden veel trams en bussen. Tot voor kort stopten er maar liefst 17 bussen aan de halte voor het districtshuis aan de Bredabaan. En tram 3 richting Zwijndrecht is de meest gebruikte tramlijn in Vlaanderen. Maar op 1 september verandert er veel.

Wat is er nieuw?

Merksem krijgt een tweede tramlijn! De nieuwe tram 2 rijdt van Hoboken naar Keizershoek, met eindhalte Fort van Merksem. Tram 2 draait aan het Centraal Station dus niet meer af naar Linkeroever, maar volgt de sporen van tram 3 richting Merksem. Er komen dus veel meer trams naar Merksem: in de spits om de vier minuten, in de daluren om de vijf minuten.

Dat verandert ook veel voor busreizigers. Wie met een streekbus door Merksem komt, kan er vlot overstappen op de tram naar Antwerpen. De wachttijd is immers minimaal. Voor bus 650 is die overstap de enige mogelijkheid, voor alle andere bussen is het een optie. Overigens komen er ook twee nieuwe buslijnen. De nieuwe lijn 648 neemt de schoolritten van bus 640 en bus 642 over. De nieuwe lijn 658 neemt de schoolritten van bus 650 over.

Wat verandert er?

Naast de nieuwe trams en bussen, zijn ook veel bestaande lijnen aangepast. Een overzicht.

 • De trajecten of de dienstregeling van de lijnen 33, 640, 641, 642, 650 en 670 zijn aangepast.
 • Sneldienst 641 komt niet meer door Merksem. Ze verlaat de autostrade pas aan Station Luchtbal en wordt zo nog sneller.
 • Bus 670 rijdt niet meer tot in hartje stad. Ze vertrekt voor de schoolritten in Merksem aan het Burgemeester Jozef Nolfplein en komt daar ook terug aan.
 • Lijn 38 is ingekort. De bus komt niet meer tot in Merksem, maar keert aan Schijnpoort. Ze rijdt overigens ook niet meer naar Hoboken en Hemiksem, maar stopt aan het Zuidstation.
 • Bus 643 naar Brasschaat-Kaart is afgeschaft. U kan bus 640 nemen en in Brasschaat overstappen op de lijnen 730 of 780.
 • De nummers 660 en 661 naar Ekeren bestaan niet meer. Wie naar Ekeren-Donk en Ekeren wil, geraakt daar met bus 33. Die bus passeert ook langs het Jan Palfijnziekenhuis.
 • Bus 28 bestaat niet meer, maar de lijnen 640 en 650 nemen die dienst over. Beide lijnen rijden langs de Ringlaan en de Maantjessteenweg, daarna splitsen ze op.
 • Lijn 640 gaat langs de Lambrechtshoekenlaan, via station Luchtbal en de Noorderlaan naar de Rooseveltplaats. Ook lijn 642 volgt die route. Daarnaast gaat lijn 640 ook nog één keer per uur van Loenhout tot Brecht.
 • Lijn 650 rijdt langs het Jan Palfijnziekenhuis en de Nieuwdreef tot aan station Luchtbal en Metropolis. Deze lijn rijdt dus niet meer naar Putte. Wie met bus 650 richting stad rijdt, moet aan het Burgemeester Jozef Nolfplein overstappen op tram 2 of 3.
 • Wie vanuit Merksem naar de Luchtbal wil, kan dat met de bussen 640 en 650. Wie tot in het hart van de wijk Luchtbal wil geraken, moet overstappen op bus 23.
 • Buslijn 123 is afgeschaft. Maar op de Ringlaan en de Maantjessteenweg kan u lijn 640 nemen richting stad.

Door al deze aanpassingen en veranderingen krijgt Merksem een rechtstreekse verbinding met de Belgiëlei, de Jan Van Rijswijcklaan, deSingel, Antwerp Expo, het Kiel en Hoboken.

Een nieuwe Bredabaan

Het openbaar vervoer wordt niet alleen in Merksem vernieuwd, ook ten zuiden van Antwerpen verandert er een en ander. Het gevolg daarvan is dat er minder bussen over de Bredabaan moeten. Dat past prima in de heraanleg van de Bredabaan. De ruime baan wordt opnieuw een mooie winkelstraat, met een breed voetpad voor winkelende wandelaars, een vlot fietspad, een snelle laan voor het openbaar vervoer en een groene rijweg voor auto’s. Ook de ‘inkom’ van de Bredabaan aan het Burgemeester Jozef Nolfplein wordt grondig vernieuwd.

De Lijn

Of kom de plannen bekijken aan de ramen van het districtshuis (kant Bredabaan).

De Nieuwe Antwerpenaar Info over de werking van de stad Antwerpen?