Log in of maak een account aan

U bent hier

Waterzuivering: Proper op 24 uur tijd

Karel Claes
ANTWERPEN | Hoe komt het dat ons drinkwater zo zuiver is? We gingen een kijkje nemen bij rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Antwerpen-Zuid.

Karel Claes:
“In Antwerpen wordt het rioolwater op drie plaatsen gezuiverd. Die installaties worden bediend door elf mensen, waarvan er zes hier op Antwerpen-Zuid werken. Maar eigenlijk hebben wij miljoenen werknemers. Het grote werk gebeurt hier door de ‘beestjes’ – dat zijn de bacteriën in het beluchtingsbekken (zie schema). Die zuiveren het afvalwater, net zoals ze dat in de natuur doen in beken en rivieren. Alleen produceren we met z’n allen zoveel afval dat we de natuur een handje moeten helpen om onze rivieren schoon te houden. En Antwerpen verricht op dat gebied goed werk: 92 procent van al het water wordt gezuiverd.”

Hoe behandelen zes mensen gemiddeld zo’n 40 000 kubieke meter afvalwater per dag?
“Het hele bedrijf wordt bestuurd per computer. De installatie werkt dag en nacht, zeven dagen per week. Wij zijn hier enkel overdag maar er is altijd wel iemand van wacht. Als er iets mis gaat, wordt die gealarmeerd. Maar als er een probleem is, zijn wij het ook die in duikpak de smurrie in moeten om bijvoorbeeld een dweil uit een geblokkeerde pomp te halen. Wij zorgen ook voor het dagelijks onderhoud van de installatie en minstens één keer per jaar wordt de hele installatie gereinigd. Overigens zijn wij ook verantwoordelijk voor de riolen en controleren we bijvoorbeeld de staat van de leidingen en of er geen illegale aansluitingen zijn.”

Bestaat de kans dat hier rioolwater in de rivier terecht komt?
“Die kans is heel klein, omdat alles heel goed gecontroleerd en onderhouden wordt. Het gezuiverde water wordt 24 uur per dag getest. Als het resultaat niet voldoet, riskeert Aquafin (de uitbater van de Vlaamse waterzuiveringsinstallaties) een boete van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM). Voor elk onderdeel van de waterzuivering is trouwens een back-up voorzien. Als er één het begeeft, is er altijd minstens een andere die het werk kan overnemen. En als er een groot probleem is, moeten we binnen de 24 uur de VMM inlichten. Dan kan dat probleem meteen op alle niveaus worden aangepakt. Straks vertrekt hier trouwens een tankwagen met ‘gezond’ slib naar Brussel-Noord om hun dood slib te vervangen. Dan kunnen de beestjes daar ook opnieuw hun werk doen.”

Onze waterhuishouding

  • Elke Antwerpenaar produceert 120 liter afvalwater per dag.
  • RWZI Antwerpen-Zuid zuivert het water van zo’n 190 000 inwoners uit Antwerpen centrum, Antwerpen Zuid, Kiel, Hoboken, Wilrijk en een deel van Hemiksem.
  • Bij droog weer ontvangt Antwerpen-Zuid zo’n 40 000 kubieke meter afvalwater per dag. Bij felle regen kan dat oplopen tot 200 000 kubieke meter.
  • Eén liter afvalwater wordt op 24 uur gezuiverd. Dat gebeurt volledig biologisch. Daarna stroomt het opnieuw schoon de Schelde in.

 

Tekst: Tin Vancutsem | Foto’s: Dieter Bacquaert

Meer in dossier

Meer Over...

De Nieuwe Antwerpenaar Info over de werking van de stad Antwerpen?