Log in of maak een account aan

U bent hier

Zeldzame vogelsoorten kiezen Burchtse Weel om te broeden

Een kluut met jongen.
Het stilleggen van de getijdenwerking in de Burchtse Weel heeft voor een verrassend neveneffect gezorgd. De zeldzame kluut en oeverzwaluw hebben de plek uitgekozen om er te broeden deze lente. René Maes van Natuurpunt Linkeroever vertelt waarom dit zo speciaal is.

Zeldzame biotoop

“De sluis tussen de Burchtse Weel en de Schelde is al sinds vorige winter dicht. Daardoor ontstaat er een soort strand met plassen en modder. Een zeldzaam biotoop dat je bijvoorbeeld ook vindt in het Zwin of op opgespoten haventerreinen. Die zanderige vlaktes zijn perfect voor de kluut en de oeverzwaluw om er hun jongen groot te brengen. Ze vinden er genoeg kleine waterdiertjes en insecten." 

Kluut en oeverzwaluw

"De kluut herken je aan zijn zwart-witte veren, de opvallende omhooggebogen snavel en lange, poten. Op dit ogenblik zijn er 11 nesten en de eerste jongen zijn al uitgekomen. Die gaan trouwens al meteen na de geboorte op zoek naar hun eigen eten. 

De oeverzwaluw is dan weer vooral op zoek naar steile oeverwanden om tunneltjes in te maken voor zijn kroost. Ze broeden in kolonies. In de Burchtse Weel wonen momenteel zo’n 100 oeverzwaluwen." 

Honden aan de leiband

"Beide vogels zijn zeldzame, beschermde diersoorten. Het is dan ook heel belangrijk dat ze niet worden gestoord. Zo moeten honden bijvoorbeeld aan de leiband worden gehouden. Voor veel mensen is de Burchtse Weel nu gewoon een zandvlakte waar op het eerste gezicht niet veel leven in zit. Maar dat klopt zeker niet. Er zit zelfs veel leven en dat is kwetsbaar. Als je binnenkort gaat wandelen rond de Burchtse Weel, geniet dan zeker van de zeldzame natuurpracht, maar respecteer ze ook!”

 

Meer in dossier

De Nieuwe Antwerpenaar Info over de werking van de stad Antwerpen?