Log in of maak een account aan

U bent hier

Zin in een job bij de brandweer?

Bart en zijn collega’s spuiten een oliespoor weg op de Groenendaallaan in Merksem.
Ooit gedacht om bij de brandweer te gaan? Geen slecht idee voor wie een job vol afwisseling zoekt. In een stad is er altijd wel iets. Een oliespoor opruimen, duiken in de dokken en uiteraard ook een brand blussen. We laten de pompiers zelf aan het woord.

"Bij een brand voel je de adrenaline"

Dinsdagochtend 10.30 uur stappen we de hoofdkazerne van de brandweer binnen. Hier aan de Noorderlaan bevindt zich de seinkamer, het zenuwcentrum van de Antwerpse brandweer. Vier mannen kijken geconcentreerd naar hun schermen. Danny Nauwelaers zet even zijn hoofdtelefoon af om ons te woord te staan. “De 112-oproepen komen eerst binnen op ons scherm. Voor de zekerheid krijgen we ze ook door via de telefoon. Ieder lid van de ploeg weet ’s morgens al met welke wagen hij moet uitrukken. Bij een interventie sturen we een bericht naar zijn elektronische ‘pager’ dat hij zo snel mogelijk naar zijn wagen moet. Dat bericht verschijnt ook op de televisieschermen van de kazerne en we roepen het om via luidsprekers.” 


Danny in de seinkamer, het zenuwcentrum van de brandweer.  

Stress en adrenaline

Net op dat moment komt er een oproep binnen. Op de Groenendaallaan ligt een oliespoor. Danny stuurt er een brandweerwagen op af. De pompiers zetten met paaltjes de weg af voor het verkeer. Bart Jansens en zijn collega’s spuiten het wegdek schoon met een detergentpistool. “Dit oliespoor is redelijk ongevaarlijk. Daarom was de rit hiernaartoe redelijk ontspannen. Het is anders wanneer je een oproep krijgt voor een uitslaande brand. Dan voel je de stress en de adrenaline meteen opkomen. Bij een brand is tijd cruciaal: als je snel bent, heb je meer kans dat je een leven redt. Of dat voldoening geeft? Uiteraard, maar die mensen zijn er vaak erg aan toe. Dan is er van blijdschap geen sprake.”


Kristof hangt zijn duikpak te drogen na een oefening terwijl Tom Theunis aan het werk is in het duikatelier.

Paard in nood

Terug aan de Noorderlaan ontmoeten we Kristof Camertijn. Hij heeft net een duikoefening gedaan in de Scheldedokken. Hij hangt zijn duikerspak aan een haak om te drogen. Alle pompiers kunnen een oproep krijgen voor een interventie, maar iedereen heeft ook een specialisatie. Kristof gaat regelmatig duiken. “We oefenen telkens een uur. Dat is best zwaar. In de dokken zie je geen steek. Als je iemand moet redden, doe je dat vaak op de tast. Meestal rukken we uit voor mensen of dieren in nood. Zo redde ik al een paard van de verdrinkingsdood.”

De specialiteit van Tom Huybrechts is het onderhoud van de adembeschermingstoestellen. “Iedere brandweerman heeft een onderhoudstaak. In de kazerne zie je geen onderhoudspersoneel rondlopen: we doen alles zelf.” Is schoonmaken wel iets voor stoere mannen? “Het is belangrijk dat alles perfect proper is: door een vuil brandmasker kan je niet ademen.”


Tom controleert een adembeschermingsmasker.

Tom houdt van zijn job. “Onze shiften zijn zeer menselijk. Ze duren wel twaalf uur, maar daardoor zijn we ook veel thuis. Bovendien heb je als brandweerman veel afwisseling. Om je conditie te onderhouden, sport je tijdens elke shift minstens één uur. Fantastisch, toch? Brandweerman zijn heeft veel voordelen. Op onze jobdag verwachten we zelf sollicitanten vanuit Limburg.”

Zegt een job bij de brandweer van Antwerpen u iets? Ga dan zeker naar de jobdag op zaterdag 16 juni. Voor meer informatie en inschrijvingen kan u terecht op de website van de brandweer. 

Jobdag Brandweer

Cijfers

De Antwerpse brandweer telt momenteel 6 kazernes. Dag en nacht staan er 134 brandweerlieden klaar. Op de hoofdkazerne aan de Noorderlaan staan er altijd minstens 45 pompiers klaar.

 

Tekst: Ive Van Orshoven | Foto’s: Tim De Weerdt

 

Plaats een reactie

Spelregels...

Om te kunnen reageren moet u inloggen of zich registreren. Registreren gaat eenvoudig en snel. U kan dan ook deelnemen aan wedstrijden, foto's opladen, inschrijven op de nieuwsbrief, ...

Meer in dossier

Meer Over...

De Nieuwe Antwerpenaar Info over de werking van de stad Antwerpen?