Log in of maak een account aan

U bent hier

Nigel Williams

Wet Wet Wet


De weergoden zijn ons niet zo heel gunstig gestemd de laatste tijd.  Regen, regen en nog eens regen én veel wind. Mijn tomatenplantjes heb ik het afgelopen weekend terug beschutting gegeven in mijn kleine serre want felle windstoten dreigden averij aan te richten. Ik ben fier op mijn tomatenplantjes: van zaad gekweekt wat toch een grotere voldoening geeft dan jonge plantjes kopen.  Nu ze zo groot en vol staan, wil ik ze beschermen. 


Insectenhooligan?

Terwijl ik effe niet op mijn vierkantemeterbak gelet heb, is er een aanval geweest op de bladeren van mijn bonen.  Ik vraag me af welk insect deze (nogal taaie) blaadjes aan het opeten is. Slakken kunnen het niet zijn wegens bio-bestrijdingsmiddel.  Ik probeer op het internet het dader-profiel te vinden. De eerste boontjes hangen er aan en ik wil die niet kwijt door een of andere insectenhooligan. Mijn vierkantemeterbak is het verder echt goed aan het doen. De erwten hebben de windstoten overleefd en (ondanks insectenaanvallen) hebben de bonen ook al een redelijke hoogte. Ik heb het gevoel dat we nu een paar dagen zon nodig hebben om alles terug in gang te laten schieten.


Sla en patatten in overvloed

Waar ik al veel plezier aan heb gehad, zijn de slaplantjes. Ik heb zo’n tafeltje buiten waar zo’n vijftien planten opstaan. Heel dicht bij de keuken, zodat het geen moeite kost om effe wat blaadjes te knippen voor bij het eten. Hetzelfde geldt voor mijn rucola- en spinazieblaadjes. Van onze ‘potten-en-zakken-tuin’ hebben we nu al een aantal lekkere salades gehad. Ik was heel benieuwd hoe mijn patatten het zouden doen in zo’n zakken. Ik was dan ook heel ongeduldig om de eerste zak om te kiepen om te zien wat er in zat. Een paar maanden geleden had ik vier patatjes met scheuten gehaald van onder de pompbak en in de zak gestoken zonder al teveel hoop. Ze groeiden echter gelijk zot, de eerste oogst van deze heel lekkere patatten was een heel plezier: zeker 25 goed gevormde patatten, en lekker! Verder hebben de courgetteplanten hun eerste gele ‘bloemen’ gekregen. Ik vrees dat ik mijn eerste courgetten zal moeten missen wegens verlof, maar onze ‘huiszitter’ kan er maar goed mee zijn. Wat een beetje tegenvalt, zijn de paprikaplanten en raar genoeg mijn radijzen, iets verkeerd gedaan wellicht.

 

Heel Europa doet mee
‘Stadstuinen zijn hip en trendy’. Overal in Europa zijn mensen, zoals de stadsgenoten die gebruik maken van Biodroom, volop bezig met stukken braakliggende grond een nieuwe bestemming te geven.  Overal worden potten, zakken en andere vormen van containers gebruikt om groenten in te kweken. Gisteren was ik in het kunstencentrum ‘Wiels’ in Anderlecht, een nogal grauw stuk Brussel. Naast het centrum was ook zo’n stuk grond waarop volop wordt geteeld. Stadstuinieren is een ideale manier om mensen samen te brengen en de ‘community spirit’ terug te doen herleven in onze dikwijls zo anonieme wijken. Wanneer je dus staat te werken op Biodroom wees ervan bewust dat je deel uitmaakt van een steeds groter wordende groep over heel Europa.  Mensen die samen de handen uit de mouw steken om te genieten van elkaars gezelschap en terug plezier te beleven in het kweken van heerlijke groenten en ondertussen ook een ‘gemeenschap’ op bouwen. 


Tot de volgende en geniet van je kweek njam njam!

Nigel Williams

Stand-upcomedian
60 jaar
De Nieuwe Antwerpenaar Info over de werking van de stad Antwerpen?