Log in of maak een account aan

U bent hier

Gert Simons

Zomer in de polder

Sinds 21 juni is de zomer officieel begonnen. Niet dat we er veel van merken op dit moment. Hopelijk gaat de zomer een beetje meewerken, want tijdens de maanden juli en augustus kan je in het polderdisctrict Berendrecht-Zandvliet-Lillo terecht voor een waaier van activiteiten. Hieronder een aantal activiteiten die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Zo is er Lillo Boekendorp. Op zondagen 8 juli, 12 augustus en 16 september kunt U in Lillo op het Kazerneplein terecht voor een boekenmarkt. Naast de vele boekenstands is er een schrijverspodium waar U terecht kunt voor schrijvers die uit eigen werk voorlezen. Enkele namen zijn polderdichteres Margot Van Dingenen, Anne Provoost, Frans Denissen en Marc Tritsmans. Ook kunt U deelnemen aan de gratis rondleidingen door het fort onder leiding van oud Lillonaar Werner Bril. Voor meer info kunt U terecht op www.lilloboekendorp.be/index.htm.

Een ander hoogtepunt is de "Polderkoers met een hart". Deze wielerwedstrijd voor een goed doel vindt plaats op dinsdag 17 juli in Zandvliet tijdens de zomerfoor. Deze wedstrijd van de Polderklievers met deelnemers uit de hele polder zorgt jaarlijks voor een grote volkstoeloop.

In augustus is er op de Botermarkt van Zandvliet al verschillende jaren "Muziek in de wijk". Elke zaterdag van augustus kunt U op de Botermarkt terecht voor optredens van uiteenlopende muziekstijlen, gebracht door groepen uit alle hoeken van de wereld. Op de openingsgdag 4 augustus komt de eerste groep uit de eigen regio. Schuppezot zorgt ongetwijfeld voor meezingplezier in het Antwaarps. Later op de avond is het de beurt aan La Mákina del Karibe. Dit is een groep uit Colombia met Afrikaanse roots. Ze brengen een mengeling van afro-latin funk waarbij verschillende continenten aandoen. Op 11 augustus staat eerst The Swinging Havanna's geprogrammeerd. Deze Antwerpse bluesgroep bestaande uit 4 collega's brengen covers
uit de jaren '60, '70, '80 en '90. Nadien is het de beurt aan de kleurrijke muzikanten van de Indiaanse Dhoad Gypsies of Rajasthan.

Zaterdag 18 augustus is het de beurt aan Sold-Out. Sold-Out, afkomstig uit het noorden van Antwerpen, geven de voorkeur aan een eigen interpretatie van recente nummers. Later op de avond kan de Boetermarkt kennis maken met Alle's Tones uit Benin. Deze brassband brengt Afrikaanse feestmuziek op zijn best. De laatste zaterdag van augustus is het zoals traditioneel eerst de beurt aan Koninklijke fanfare "De Verbroedering" uit Zandvliet. Nadien kunt U genieten van de jazz, soul en hiphop van de Antwerpse Okon & the Movement. De groepsleden kennen elkaar van het muziekconservatorium. En tot slot is er een tropisch dansfeestje geprogrammeerd met de Cubaanse Los GuaSoneros de Guantánamo. Deze groep uit het oosten van Cuba zijn de plaatselijke helden van de changuï. Changuï ontstond begin 19e eeuw onder invloed van Spaanse gitaarmuziek en Afrikaanse rythmes waarbij het normaal is dat de omstaanders gewoon meedoen. Meer info aangaande "Muziek in de wijk" vindt U op de website van de Zomer van Antwerpen: http://www.zva.be/2012/nl

Op 12 augustus is er in Lillo een waterfeest georganiseerd door watererfgoed Vlaanderen. Historische zeilschepen doen het haventje van het fort aan. Verder zijn er rondvaarten, theater, kunt U infostands bezoeken en zijn er dorpswandelingen. Op 21 augustus is het dan weer tijd voor de alombekende
sjachermarkt te Lillo. Vanaf 's morgensvroeg wordt het fort onder de voet gelopen door de liefhebbers van oude spullen.

Mooie afsluiter van de zomer is de 8e Grote Prijs Jos Van Nelekes. Deze wielerwedstrijd gaat door te Berendrecht op 28 augustus. U ziet dat er heel wat op het programma staat de komende periode in het meest noordelijke district.

Gert Simons

gansrijder
43 jaar
De Nieuwe Antwerpenaar Info over de werking van de stad Antwerpen?