Log in of maak een account aan

U bent hier

Geveltuintje is soort van het jaar

Passiebloem, liefst in de zon op een beschutte plaats
‘De groene gevel’ is de soort van het jaar in 2012. Een geveltuin draagt bij aan een groenere straat, buurt en stad.

Aan de slag met uw geveltuin

 

Stap 1

Verwijder één of meerdere tegels aan uw gevel.

Stap 2

Graaf 40 cm aarde uit en vul op met potgrond.

Stap 3

Tekenen de te boren gaten voor de bevestigingsblokjes op de muur:

  • Er zijn zes bevestigingsblokjes: drie voor elke kant. Verdeel ze gelijk over de hoogte van de draadzuil (niet ter hoogte van horizontale draden).
  • Het vlakke draadpaneel vormt de achterzijde van de draadzuil en komt tegen de muur.
  • De verticale draad van de vlakke paneel loopt door de gleuf aan de binnenzijde van de bevestigingsblokjes.
  • De verticale draad van het geplooid draadpaneel komt in de gleuf aan de buitenzijde van de blokjes.

Stap 4

Boor gaten en plaats pluggen (boor 8mm diameter)

Stap 5

Plant de klimplant in het midden van het driehoekig grondvlak van de draadzuil en druk de aarde aan.

Stap 6

Zet de draadzuil in elkaar rond de klimplant:

  • eerst de bevestigingsblokjes met het vlakke draadpaneel tegen de muur, dan het geplooid draadpaneel, ten slotte het kapje van de bevestigingsblokjes.

Stap 7

Draai de schroeven vast zodat de draadpanelen geklemd zitten in de bevestigingsblokjes.

Stap 8

Geef uw klimplant voldoende water.

Lezersreacties

Ik vind het een mooi initiatief van de stad, zelf heb ik al een tuintje boven mijn garage,en rondom hangplanten want ik woon op een hoek, maar nu wil ik ook een klimplant proberen

"Opgelet, zonder foto's is uw aanvraag niet geldig." Waarom maken jullie het zo moeilijk voor mensen zonder apparatuur of kennis van apparatuur ? Is het jullie te doen om meer groen in de stad of om ermee te kunnen uitpakken bij... ja bij wie eigenlijk ?

Beste Christiane: Let ook op de toegankelijke vrij hoogte van 210 cm als je klimplant in groei is want in deze regelgeving is nergens iets vermeld iets van dit reglement wat veilige " toegankelijkheid " betreft op een voetpad..
Door verloop van tijd kan het zijn dat je groen( takken enz ..) lager dan 210 cm OVER het voetpad hangen en een blindengeleidehond gaat weigeren verder te wandelen met zijn baasje of bazinneke met alle gevaarlijke gevolgens vandien.
Groetjes van een slechtziende die niet tregen groen is maar wel anst heeft als hij in de toekomst met zijn geleidehond de straat/rijweg op moet door zulke toestanden .

Bedankt voor uw reacties. Het is nodig om 3 foto's van uw gevel in te zenden omdat de dienst Stedenbouwkundige Vergunningen zo kan inschatten of er voldoende doorgang verzekerd blijft voor voetgangers, kinderwagens, rolstoelgebruikers of mensen met een blindengeleidehond na de aanleg van een geveltuintje.
Meer informatie over de geveltuintjes leest u hier: <a href="http://www.antwerpen.be/eCache/ABE/80/27/043.html">http://www.antwerpen.be/eCache/ABE/80/27/043.html</a>

@ Gerry, dank je wel voor uw reactie, ik ga zeker rekening houden met uw tip en zorgen dat er geen enkele tak van de klimplant zal verhinderen dat blinde en slechtziende gevaar zullen lopen, ik zou niet willen dat jullie gevaar zouden lopen. In ieder geval is mijn stoep een heel erg brede stoep van 160 cm zonder de boordsteen mee te rekenen, dus moet het wel lukken om het veilig te houden, trouwens ik bind de takken wel veilig tegen een klimrek aan hoor

Hoi,

Kan iemand mij vertellen hoe ik de foto's in een lage resolutie kan zetten want nu kan ik mijn foto's niet versturen
alvast bedankt

@sommen: Daar bestaan een aantal gratis programma's voor, zoals Infranview (<a href="http://www.infranview.com">www.infranview.com</a>)

In plaats van in te zenden foto's: wat is er mis met Street View, daar kan ook de straat en stoep gezien worden!

ik zal zelf wel wat planten kopen en maar weer niet rekenen op 'mijn stad' die van en voor ICT deskundigen. Misschien volg ik best een informaticacursus vooraleer een geveltuinpakket op te halen. Een groene stad, maar niet voor groentjes in ICT, niet voor kansarmen, niet voor laaggeschoolden, niet voor ....

Jan Clement Haarstraat 8 2000 Antwerpen

Kan iemand antwoorden o pvolgende vraag, aub.: Heb je recht op een geveltuintje als je een oprit hebt? alvast bedankt

Bedankt voor de reacties.

@Liliane: De beelden die Google Street View gebruikt zijn intussen 2 jaar oud en komen niet altijd overeen met de huidige situatie. Als de beelden in Street View in uw geval wel nog kloppen mag u daar wel een schermafdruk van maken en die als foto inzenden.

@jan clement: Naast het online formulier kan u in elk districtshuis en in het Ecohuis een papieren aanvraag doen. In het Ecohuis kan men u ook begeleiden bij het invullen en krijgt u bovendien advies over welke planten het best geschikt zijn voor uw gevel.

@kirsten: Heeft u naast uw oprit ook een voortuin? Dan is een geveltuintje helaas niet mogelijk.

Dank voor de snelle opvolging. Ik woon in een verkeersvrije straat in de binnenstad. Foto's dan nodig ? De situatie is toch duidelijk. Mijn inschrijvingsformulier wordt nu geweigerd.
Jan Clement

Beste DNA ben al een uur bezig om wat groen te krijgen (meer groen in mijn straatje)!!! mijn woning komt in aanmerking ( goed nieuws volgens de flyer die in de bus stak . Waarom moeten er foto's bij deze kan ik niet doorzenden . Weer een super goed idee van de stad antwerpen !!

Wauw, het kostte echt HEEL veel moeite om drie foto's te vinden en klein genoeg te krijgen! Bijna een uur knoeien! Gelukkig wil ik echt al heel lang een geveltuintje...

@jan clement en @sneyers sonja: De foto's zijn nodig om te bepalen of er voldoende doorgang vrij blijft voor voetgangers, kinderwagens, rolstoelgebruikers en blindengeleidehonden.
@julie: Blij te horen dat het uiteindelijk toch gelukt is. Hier vindt u een aantal tips om foto's te verkleinen: <a href="http://www.google.be/#hl=nl&amp;sa=X&amp;ei=85NQT7OyJtGXOoWohZ8K&amp;ved=0CBkQBSgA&amp;q=fotobestanden+verkleinen&amp;spell=1&amp;bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&amp;fp=4caaff531b5bf92a&amp;biw=1024&amp;bih=587">http://www.google.be/#hl=nl&amp;sa=X&amp;ei=85NQT7OyJtGXOoWohZ8K&amp;ved=0CBkQBSgA&amp;q...</a>

dit is een heel leuk initiatief!
jammer dat het voetpad zo breed moet zijn - 1 tegel of een strookje van een halve tegel breedte geven zoveel meer mogelijkheden en als je op de plantenkeuze let hoeft dit helemaal niet hinderlijk te zijn) jullie voorbeelden vragen veel ruimte maar een wingerd neemt geen plaats in, je hebt geen klimrek nodig en prachtige herfstkleuren, ook overhangende takken zijn zelden een probleem, zet aan zijn voet nog enkele narcissen,krokussen, sneeuwklokken, herststijlloos en je hebt een heel jaar rond verrassingen
de foto's vind ik ook een gedoe en inderdaad niet evident voor iedereen - ze van streetview halen is nog minder eenvoudig - misschien gewoon vragen of de straat de laatste twee jaar heraangelegd ? of aangeven of de beelden van streetview nog kloppen?
wij hebben al enkele jaren een lange geveltuin en zouden het leuk vinden ook in aanmerking te komen zodat we de planten die't niet haalde kunnen vervangen

dank voor jullie initiatief - hopelijk doen jullie dit nog eens en helpen alle opmerkingen om't te optimaliseren

Ja, ik doe de aanvraag samen, dus ook voor mijn twee bovenburen, krijgen wij dan 3 plantjes, want er is wel plaats voor ?
Wat is een standaardpakket en wat is op maat ??
In de folder was er spraken van een gratis plant + rasterwerk, is dit er nu inbegrepen of niet ??

Beste DNA, toffe actie ! Wij gaan met een 10-tal buren als groep inschrijven, enkelen zien een klimplant niet zo goed zitten (snoeiwerk in de hoogte), maar willen graag een geveltuintje aanleggen via bloembakken, hangers of gewoon een aantal lage plantjes of bodembedekkers. Valt dit ook onder jullie project ? Ik hoop van wel, immers groen = groen ! Bedankt voor jullie reactie, Bart

@Leo Van den Bergh: Het standaardpakket voor een groepsaanvraag bestaat uit 3, op basis van de hoeveelheid zon vastgelegde, lage planten en een klimplant. Bij maatwerk krijgt u een budget van Opsinjoren en advies van het Ecohuis over de planten.
@Bart Nevens: U kan uiteraard alleen voor de lage planten kiezen en de klimplant weigeren.

beste DNA
toffe actie!

Helaas te laat. Wordt de actie volgend jaar herhaald ?

Beste,
waar kan men ergens de afhaalmogelijkheden nalezen, mbt de geveltuintjes?
Bij het invullen van het formulier kon je een afhaalpunt selecteren, en daarbij stonden ook de momenten waarop je de planten kon afhalen.
Maar deze info heb ik niet opgeslagen, en ik vind die ook niet terug hier...
alvast dank voor de informatie.

@DNA wij kregen de flyer pas eind vorige week in de bus en vertrokken net op vakantie waardoor we niet de kans hebben gehad om in te schrijven voor deze leuke actie. Bestaat er nog een waterkansje om ons in te schrijven? Dit zou fijn. Sofie

@chris vercauteren en @Sofie Van Hoorebeke: Het is nog niet duidelijk of de actie volgend jaar herhaald wordt, maar u kan wel steeds een vergunning blijven aanvragen voor een geveltuintje. Het Ecohuis biedt op verschillende momenten ook gratis advies (oa. 14 april in het Ecohuis en 21 april op de kinderboerderij in Wilrijk). Meer info leest u op <a href="http://www.antwerpen.be/ecohuis">www.antwerpen.be/ecohuis</a>

@Mira Bertels: U vindt de gegevens terug in de bevestigingsmail die u kreeg. Wanneer uw vergunning in orde is krijgt u opnieuw een mail met alle gegevens.

Super-content met de actie. Vorig Week-end alles voorbereid en klaargemaakt. (De eerste dag was mijn vers gemetste muurtje al wel omver gestampt :-(.. maar na de teleurstelling toch met verse moed opnieuw begonnen..) Het pakket afgehaald. (Heb daarvoor wél iemand met een auto moeten inschakelen)Ik sta in mijn klusjesplunje en bekijk hierboven de laatste richtlijnen om de draadzuil te bevestigen. In mijn pakket blijken nu de ronde kapjes(6) van de bevestigingsblokjes niet in te zitten. Ik hoop dat ik die alsnog ergens kan gaan ophalen? Desalniettemin een pluim voor de stad met dit initiatief! Tot mijn verbazing, blijk ik de enige te zijn in de ganse (toch wel lange en drukke) straat die hiervan gebruik heeft gemaakt. Jammer. Ik hoop uiteraard dat dit alsnog navolging krijgt
Schitterend idee !! Wel jammer dat het zo "hoogdrempelig" is : je hebt een PC nodig, fototoestel, auto (ik vond een heel behulpzame buurman mét auto waarvoor nogmaals dank), materiaal om een tegel te verwijderen, een boormachine,... wellicht vandaar dat zo weinig mensen effectief een geveltuintje geplant hebben ?! Misschien toch wat meer praktische hulp van de groendienst voorzien de volgende keer ?
een vraagje .......... wie heeft er nog van deze bevestigingsklemmen voor dit geveltuintje alvast bedankt 0475728741
ik vind het een prachtig initiatief spijtig dat ik het gemist heb. De rekjes zijn prachtig zijn deze nog ergens te verkrijgen?

Plaats een reactie

Spelregels...

Om te kunnen reageren moet u inloggen of zich registreren. Registreren gaat eenvoudig en snel. U kan dan ook deelnemen aan wedstrijden, foto's opladen, inschrijven op de nieuwsbrief, ...

De Nieuwe Antwerpenaar Info over de werking van de stad Antwerpen?